Trivselregler

Att bo i en bostadsrättsförening innebär ett gemensamt ansvar och vi måste därför alla hjälpas åt. För att alla ska trivas är det därför viktigt att det finns regler so alla, som bor i föreningen, ska följa. Det är inte bara du som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst som omfattas av de trivselregler som följer nedan, utan även dina gäster, hantverkare och dylikt.

Om reglerna inte följs kan, det efter upprepande påpekanden, i värsta fall leda till uppsägning.

Allmän aktsamhet

​​Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av oss alla.

Säkerhet

  • Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Kontrollera regelbundet att den fungerar.
  • Meddela grannar eller någon bekant om du är bortrest en längre tid.

Gemensamma kostnader

  • Var sparsam med vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vattnet står och droppar.
  • Var sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
  • Temperatur är en väldigt subjektiv upplevelse men som regel bör inomhustemperaturen ligga runt 20 grader. Ha koll på temperaturen i din lägenhet med hjälp av en termometer.
  • Vädring ska som bekant ske snabbt. Att ha mycket värme på och samtidigt fönster som står på glänt kostar. Öppna en kort stund för korsdrag. Det spelar roll hur du möblerar. En stor möbel precis framför elementet hindrar värmen.
  • En avfrostad frys är mer energisnål. Många frys- och kylskåp är inte självavfrostande, och de behöver därför frostas av regelbundet.
  • Om ventilerna ovanför fönster eller element sätts igen, medvetet eller på grund av att de är smutsiga, försämras luftcirkulationen i lägenheten.

Tvättstugan

  • Tidsbokning sker på bokningstavlan med din cylinder.
  • Om du inte kan utnyttja din bokade tid: kom ihåg att plocka bort din bokningscylinder så att tiden kan utnyttjas av annan medlem.
  • Rätten till bokad tid upphör om du inte börjat tvätta 60 minuter efter den tid som tvättpasset börjar.
  • Du kan använda torkrum upp fram till nästa tvätt-pass slut.
  • Tvättmaskinerna våt-torkas in- och utvändigt, samt ska tvätt- och sköljmedelsfacken tvättas rena efter tvättpasset.
  • Damm och ludd avlägsnas från torktumlaren och torkskåp.
  • Golvet sopas och torkas efter varje tvätt-pass.
  • Felanmälan sker till tekniske förvaltaren, se uppslag i trapphusen.

Cyklar, barnvagnar och rollatorer

Cyklar ska förvara i cykelrummen. Barnvagnar och rollatorer får placeras i entrén om de inte hindrar passage.

Källar- och trapputrymmen

Gemensamma utrymmen ska hållas fria och får inte belamras med personliga tillhörigheter. Alla förråd ska vara låsta.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör omgivningen eller förorenar.

Störningar

För att alla ska trivas i vår förening är det viktigt att alla medlemmar visar hänsyn och respekterar sina grannar. Enligt Bostadsrättslagen har bostadsrättsinnehavaren en skyldighet att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö. Alla har tillåtelse att ha fest då och då, men tänk på dina grannar.

Sätt gärna upp en lapp i trapphuset då du ska ha fest och dämpa musiken när klockan går mot natt. Sätt även upp en lapp om du vet att du kommer föra oväsen, exempelvis vid mindre renoveringar osv.

Renoveringar

Mindre renoveringar får göras i lägenheten. Du för t.ex. lägga nya golv eller byta ut vitvaror. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Även om styrelsen har givit tillstånd så ansvarar den som bygger om för att renoveringen görs fackmannamässigt, att den följer gällande lagar och regler samt att nödvändiga myndighetstillstånd erhålls. Konsekvenserna av fel kan bli kostsamma och de ansvarar den som renoverat för.Enligt bostadsrättslagen får bostadsrättsinnehavare inte utan styrelsens tillstånd utföra åtgärder som innefattar:

  • Ingrepp i en bärande konstruktion
  • Ändring av befintlig ledning av avlopp, värme eller vatten eller annan väsentlig ändring av lägenheten
  • Det för inte installeras något annat än kolfiberfläkt

Skriftlig förfrågan ska i go tid lämnas till styrelsen med uppgifter på vad som ska göras, hur det ska göras och vem som ska utföra det.

Vid renovering i våtrum ska utförarens våtrumscertifikat lämnas till styrelsen. De regler som gäller explicit och som är att följa finns på GVK:s hemsida, där dokumentet har namnet Säkra Våtrum, www.gvk.se.I samband med at t åtgärder vidtas i lägenheten är DU ansvarig för att hålla rent i trapphusen samt på gården utanför. Soprummet för EJ användas för att kasta byggmaterial.

Kom även ihåg att informera dina grannar om era renoveringsplaner och när i tiden de kommer att genomföras.

Soprum

I soprummet finns behållare för återvinning (papper, plast, glas, metall och mindre el-komponenter liknande sladdar, adventsljusstakar etc). De är tydligt märkta för respektive ändamål. Dessutom finns tre behållare för hushållssopor och tre behållare för matavfall (bioavfall).

Tänk på att allt som lämnas till återvinning ska var rent (plast, glas och metall) och att alltid knyta ihop påsar med hushållssopor.